Att leva sitt liv som digital nomad har länge lockat många unga människor som velat upptäcka och uppleva världen. Nu när mer traditionella anställningsformer också erbjuder möjligheten att arbeta på distans får även äldre generationer upp ögonen för att leva långa perioder på resande fot. Nu när coronavaccinationen sitter där den ska, kanske det är dags att packa ihop dina saker och söka det förlovade landet?

Kanske vill du gå i Kristinas och Karl-Oskars fotspår och utvandra från de småländska skogarna till Amerikas slätter? Eller söka dig österut likt George Harrisson på jakt efter upplysning hos en indisk yogi? Oavsett vilket kan du genom att boka in en etablerad flyttfirma med städtjänst i Växjö säkerställa att dina ägodelar hanteras på ett säkert sätt och att flyttstädningen verkligen blir gjord. Att nås av en arg hyresvärd som vill bötfälla dig för en dålig städning är inte kul när du just hällt upp ännu en Piña Colada på stranden i Dubai.

Gör soul searching innan och under resan

Inte heller vill du göra dålig research inför din resa. Som det där med att dricka drinkar på stranden i Dubai, är det verkligen en god idé? Sätt dig ned innan avfärd och rannsaka dig själv och dina bevekelsegrunder – vad vill du ha ut av din tripp? Är det fest eller är det lugn och ro? Som digital nomad, eller distansarbetande ingenjör, har du alla möjligheter att skräddarsy din vardag så att den passar just dig.

För när du reser och arbetar är det en ny vardag du skapar åt dig själv. Tänk på att långresan inte kommer likna de två veckornas chartersemester du och familjen varit på en gång om året, utan den kräver ett annat tempo och en annan insats från dig själv. Glöm inte att du behöver kunna få saker gjorda, och att ditt jobb faktiskt ställer krav på dig även när du är utanför Sverige. En riktigt bra wifi-uppkoppling kan vara besvärligt att få tag på i vissa delar av världen, men är icke förhandlingsbart för dig som ska kunna arbeta mot en europeisk arbetsgivare.

Det är också lätt att du behandlar din ekonomi som om det vore semesterkassan du brände. När du bygger om ditt liv till en nomadisk livsstil är det inte låtsaspengar utan din vardagsekonomi du har att göra med, så se till att skära ned på onödiga utgifter och resekostnader så du inte sätter dig i finansiellt trångmål i främmande land.

Att sälja huset och flytta utomlands är en dröm för många, men också något de flesta aldrig förverkligar. Du måste våga för att vinna, och glöm inte att din bästa tid är nu. Gör en lista på vad som är viktigt att ta med på resan och börja packa.