För att sedan ta sparandet på semestern till nästa nivå bör man försöka tänka ekonomiskt och lägga upp en någorlunda fast plan som man ska försöka hålla sig till innan man reser. Till exempel spenderar man ofta mycket pengar på att äta på restaurang när man är på semester. Ett sätt att spara pengar då är att först och främst försöka hitta billiga restauranger eller rent av sätta upp egna picknickar. Det är billigare att välja några få varor i en matbutik och äta på stranden eller kanske hemma på sitt boende. Har man ett boende med kök bör man försöka utnyttja det i så stor mån man kan och vill. Givetvis vill man unna sig när man är på semester och då kan man äta ute några kvällar men ur ett ekonomiskt perspektiv är det lönsammare att laga sin egna mat.

Ett annat alternativ är att prova landets snabbmat. Snabbmat är ofta billigt och det finns mycket att utforska i andra länder. Matkulturen skiljer sig ofta från Sveriges och det är ett kul och billigt sätt att prova på ny mat från andra kulturer.

En annan pengatjuv är aktiviteter. Många som åker på semester vill hitta på nya saker och uppleva landet till max när man är på semester. Dessa olika aktiviteter har dock en tendens att vara rätt dyra. Här får man återigen vara flexibel och påhittig om man vill spara pengar. Till exempel är det ofta billigare att hyra en bil och själv åka mellan olika sevärdheter än att boka en guidad tur. Istället kan man köpa en guidebok och själv ge sig ut för att titta på sådant man vill titta på och sedan att begränsa hur många aktiviteter man vill åka på. Nästa steg blir att kolla flera olika ställen och se var man erbjuder aktiviteten man vill ha till det bästa priset.