Tips på resorTips på resor

Res i SverigeRes i Sverige

Hur man hittar billigare flygresor

Att resa har blivit allt vanligare i världen. Anledningarna bakom en resa kan vara hur många som helst, de flesta som reser gör det antingen som en del av sitt jobb eller som ett slags nöje.

Inom kategorin nöje kan anledningarna vara för att komma bort, för att upptäcka något nytt, för att utmana sig själv, för att man vill slappna av eller för att man vill ut på äventyr.

Däremot kan det vara svårt att få ihop det ekonomiskt då många resor kan vara väldigt dyra. Dessutom har många en viss standard de vill hålla sig till när de väljer flyg och hotell.

För att försöka få ner priserna samtidigt som man får sig en bra och trevlig resa finns några små knep man kan ta till.

Ju flexiblare man är desto lättare är det att få ner priserna på sin resa. Först och främst gäller det att vara flexibel med när man ska åka. Det finns, som med det mesta annat, hög- och lågsäsong även på flygresor. Vad är då hög- och lågsäsong kan man fråga sig, och när inträffar respektive? Högsäsong är när många människor reser samtidigt och lågsäsong är helt enkelt en tid då inte så många reser. Ett smart knep kan då vara att spara några dagar eller någon vecka på sommarsemestern och använda den under hösten eller våren för att komma iväg lite till ett bättre pris. Man bör dock försöka undvika att åka samtidigt som skolor har lov av något slag, till exempel påsklov eller höstlov då många familjer som har barn i skolåldern passar på att åka då.

På de flesta resesidor finns ofta erbjudanden och rabatter på resor till vissa platser. Om man då är flexibel med var man kan tänka sig att åka kan man spara mycket pengar genom att åka till ett ställe som just då är på erbjudande. Man kan självklart ha några krav på vad man vill ha ut av resan, till exempel om man vill ha sol och bad i Europa kan man kolla efter ställen som erbjuder det, men det behöver inte nödvändigtvis vara till ett ställe dit alla andra åker, då det självklart gör att det blir dyrare att åka dit. Istället för att välja Grekland eller Spanien kan man kolla på till exempel Montenegro eller Bulgarien. Det viktigaste här är att man är flexibel nog att våga vidga sina vyer och tänka i nya tankebanor. Om man bara vågar kan man också vinna på det i längden, rent ekonomiskt.

Alltså, om man är flexibel när det kommer till när man ska resa och var man ska resa kan man spara en hel del pengar. Det viktigaste är bara att våga. Att våga tänka på nya sätt och våga gå emot strömmen och åka till mindre populära resmål på lite annorlunda tider på året.

Hur man ska tänka för att spara pengar på hotell

När man väl har bestämt sig för var man vill åka och när är det bara att börja söka efter ett ställe att bo på. Det finns många olika sorters boenden när man är på semester och här kommer två tips på hur man kan tänka när man ska välja boende:

Tips nummer ett är att kolla runt på många olika sajter och försöka tänka ut vad som är viktigt för dig. Man får då väga fördelar och nackdelar med vad man vill ha och hur viktigt det är för en. Ju fler, så att säga, krav man har på sitt boende desto svårare kommer det vara att hitta rätt, vilket i sin tur leder till att det troligtvis blir dyrare. Man bör fokusera på cirka en till tre kriterier man tycker är viktiga och sedan söka utefter det. Till exempel pool, läge och WiFi. Sådant som väldigt många hotell har, så att man bibehåller det stora utbudet medan man sållar bort sådant som man absolut inte kan tänka sig att semestra utan. Viktigt dock är att komma ihåg att det är gratis att mobilsurfa på sitt vanliga, svenska abonnemang inom EU, så WiFi kanske inte är jätteviktigt i de sammanhangen.

Tips nummer två är att tänka utanför boxen och inte bara rikta in sig på hotell. Det finns även många bra vandrarhem, semesterlägenheter och Air BnB-alternativ. På vandrarhem hittar man oftast ungdomar som är ute och reser på en begränsad budget och man kan lätt skaffa nya vänner då många vandrarhem framförallt erbjuder säng i sovsalar med delat badrum.

Tycker man att det är obehagligt eller i allmänhet bara något som inte intresserar en kan man istället kolla på semesterlägenheter. En semesterlägenhet är en lägenhet som hyrs ut av ett hotell utan att erbjuda daglig städning och måltider, i de flesta fall. Givetvis finns även lägenheter som erbjuder sådant. Men det innebär alltså att man hyr en möblerad lägenhet från ett hotell eller en större kedja och då har oftast hela lägenhetskomplexet enbart lägenheter för uthyrning till turister. Om man vill komma bort från andra turister kan man kolla på olika Air BnB, vilket då är lokalbor som hyr ut sina lägenheter under vissa perioder så att man kan få prova på att bo som de gör. Man får tillgång till deras hem medan de är någon annanstans. Det enda kravet är ofta att man måste städa när man lämnar och se till så att allt ser ut som när man kom.

Skär ner på övriga utgifter

För att sedan ta sparandet på semestern till nästa nivå bör man försöka tänka ekonomiskt och lägga upp en någorlunda fast plan som man ska försöka hålla sig till innan man reser. Till exempel spenderar man ofta mycket pengar på att äta på restaurang när man är på semester. Ett sätt att spara pengar då är att först och främst försöka hitta billiga restauranger eller rent av sätta upp egna picknickar. Det är billigare att välja några få varor i en matbutik och äta på stranden eller kanske hemma på sitt boende. Har man ett boende med kök bör man försöka utnyttja det i så stor mån man kan och vill. Givetvis vill man unna sig när man är på semester och då kan man äta ute några kvällar men ur ett ekonomiskt perspektiv är det lönsammare att laga sin egna mat.

Ett annat alternativ är att prova landets snabbmat. Snabbmat är ofta billigt och det finns mycket att utforska i andra länder. Matkulturen skiljer sig ofta från Sveriges och det är ett kul och billigt sätt att prova på ny mat från andra kulturer.

En annan pengatjuv är aktiviteter. Många som åker på semester vill hitta på nya saker och uppleva landet till max när man är på semester. Dessa olika aktiviteter har dock en tendens att vara rätt dyra. Här får man återigen vara flexibel och påhittig om man vill spara pengar. Till exempel är det ofta billigare att hyra en bil och själv åka mellan olika sevärdheter än att boka en guidad tur. Istället kan man köpa en guidebok och själv ge sig ut för att titta på sådant man vill titta på och sedan att begränsa hur många aktiviteter man vill åka på. Nästa steg blir att kolla flera olika ställen och se var man erbjuder aktiviteten man vill ha till det bästa priset.

Var du bör resa beroende på vad du vill ha ut av resan

Det finns många väldigt fina och coola ställen att besöka i världen. Var du ska åka beror mycket på vad du vill ha ut av resan och vad du har för intressen. Dessutom erbjuder olika platser olika kombinationer av aktiviteter, upplevelser och kultur.

Är man till exempel intresserad av stränder, dykning och snorkling bör man åka till de ställen som erbjuder det bästa i den kategorin. I Europa är det nog Kanarieöarna eller öar i Medelhavet, så som Malta eller Korsika. I övriga världen är Egypten, Karibien, Australien och Sydostasien att rekommendera. Framförallt ska man fokusera på öar omringade av klart vatten, till exempel Bora Bora, Fiji och Bahamas.

Är man intresserad av att åka någonstans på vintern och uppleva fantastiska vinterlandskap skulle mitt tips vara att åka till Norra Finland, Kanada eller Island.

Har man ett intresse för vilda djur är det hetaste tipset att åka till Afrika och uppleva savannerna där med hundratals djur som strövar omkring fritt, framförallt Kenya, Tanzania och Sydafrika. Annars kan man även se många olika sorters djur i Central- och Sydamerika runt Amazonas regnskogar, vilket inte lika många andra turister från Europa känner till.

Upplev mer på rundresa

Om man känner att man är lite äventyrlig och inte vill sitta på samma boende hela semestern kan man hyra bil och ge sig ut på en egen rundtur. Man väljer då ett land eller område och hyr en bil som har det man behöver. Det behöver ju då inte vara den dyraste och finaste, utan tänk endast på vad du behöver. Se till att det finns gott om plats för de som ska åka plus eventuellt bagage, inte mer än så.

Sedan bestämmer du dig för vilka ställen du vill besöka på din rundtur och sedan bokar du boenden längs den rutten. På så vis kan du uppleva olika boenden och olika miljöer under resans gång. Då kan du dessutom sätta en budget för hur mycket boendena ska kosta och sedan hittar du boenden inom den budgeten. På så sätt kan du variera dig mycket, vilket gör att resan känns längre. Ena natten kan du bo på ett lite dyrare och mer speciellt boende och nästa natt på ett vandrarhem. Du kommer uppleva så mycket nytt att när du kommer hem efter en veckas semester kommer det kännas som att du varit borta en månad, just för att tiden känns långsammare om man konstant upplever nya saker och får nya intryck.

Upptäck Sverige på sommaren

När många tänker semester tänker de ofta på semester utomlands med en pool och en paraplydrink. Många glömmer vilket fantastiskt vackert land vi faktiskt lever i, här i Sverige. Och det man inte ofta tänker på är att vi har så stor variation inom landet. Vi har vackra berg i norr, öppna och fria landskap i söder och trolsk skog där emellan.

Om man vill ut på resa är det mycket billigare att stanna i Sverige och bila runt eller ta tåget till någon plats man aldrig varit på tidigare.

På sommaren kan man åka upp i fjällen och vandra, uppleva äkta svensk orörd natur på nära håll med nära och kära. Det är ett perfekt sätt att umgås med familj, släkt och vänner i en neutral miljö där allt man har att förlita sig på är sig själv, varandra och naturen. Högst upp i norr kan man även få uppleva midnattssol, vilket är få förunnat i världen.

Det finns vandringsleder för alla åldrar, förmågor och intressen.

Ett annat resmål som är otroligt fint är Gotland på sommaren, det mesta man kan tänkas vilja ha finns på Gotland. Där finns vita stränder, blå laguner, fantastiska solnedgångar, småstadsliv, historia och arkitektur. Även vackra landskap och en närhet till allt som många andra ställen saknar. Om man bara har en bil eller är villig att ta bussen kan man ta sig över hela ön på bara några dagar. Det är även populärt att cykla runt ön på sommaren och endast ta med en ryggsäck med kläder, ett tält och lite mat så har man en fantastisk semester framför sig.

Upptäck Sverige på vintern

På vintern längtar en del bort från kylan, snön och mörkret. Men om man är villig att överse kylan och mörkret kan man få till helt fantastiska vintersemestrar i Sverige. Det finns så mycket fint att se i norra Sverige på vintern.

Först och främst har vi turen att ha väldigt många skidorter dit man kan åka för att åka skidor eller för att bara komma bort och mysa framför brasan medan man tittar ut på det sagolika vinterlandskapet utanför fönstret.

Man kan även här hyra bil och åka runt och upptäcka vad naturen har att erbjuda, kom dock ihåg att väglaget kan vara väldigt halt och att du då bör köra försiktigt.

Ett annat fenomen som är relativt vanligt förekommande uppe i norr på vinterhalvåret är norrsken. Om man har tur med vädret och med solen kan man få uppleva de fantastiska gröna slöjorna som dansar på den nattsvarta himlen. Vissa år har högre chans för norrsken än andra så det är bra om man kollar upp var i norrskenscykeln man befinner sig. Den plats som sägs vara bäst i Sverige för att se norrsken på är Abisko, då vädret ofta är klart där och det ligger tillräckligt mycket norrut för att träffas av norrskenet.

Om du har vidare frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss här!

Hur man kan resa billigare?Hur man kan resa billigare?